Gyakran ismételt kérdések

Az alábbiakban közzétesszük érdeklődőink által feltett leggyakoribb kérdéseket a hazugságvizsgálattal kapcsolatban.

Tovább »

Mikor lehet szükség hazugságvizsgálatra?

A hazugságvizsgálat, ellentétben a média által sugallott játék jellegével komoly dolog, úgy pozitív , mint negatív következményei lehetnek további életünkre.

A hazugságvizsgálat során kiderülhet sok minden az emberi magán , munka és társadalmi kapcsolatokban, párkapcsolatok rendeződhetnek át. Kiderülhet, hogy a mindig becsületesnek látszó barát, kolléga, társ nem volt mindig az.

Büntetőügyekben lényeges előrelépések történhetnek, bizonyítékok, holttestek kerülhetnek elő, elrejtett tárgyak, értékek, eltagadott ügyek derülhetnek ki.

Praxisunk során a legfelemelőbb érzés, amikor valaki a hazugságvizsgálat segítségével ott és azonnal eloszlatja társának évek óta fennálló kételyeit, majd örömkönnyeket hullatva, megkönnyebbülten és boldogan távoznak. Persze akad ellenkező példa is, amikor kiderül, hogy a kétely jogos volt. Az önmagában is elgondolkodtató, hogy valaki vállalja vagy nem vállalja a poligráfos hazugságvizsgálatot.

Magán és állami felkérésre a legváltozatosabb témákban végzünk hazugságvizsgálatot, minden esetben, amikor a kérdést igen/nem-el lehet eldönteni.

Amennyiben nem tudja, hogy a téma alkalmas-e hazugságvizsgálatra, vegye fel velünk a kapcsolatot és készséggel válaszolunk kérdéseire.

Milyen kérdések tehetők fel? Hány kérdést lehet feltenni?

Olyan kérdést lehet feltenni, amire igen/nem –mel lehet válaszolni és objektív tényt állapít meg.

Nem tudjuk például azt vizsgálni, hogy „szeret-e engem?”, vagy „azt gondolta, hogy..?”, „az a véleménye, hogy?..”

Tudjuk viszont azt vizsgálni, hogy „találkozott vele?”, „megcsókolta?,””ellopta?”stb.

A vizsgálat eléggé kimerítő. A vizsgálati protokoll miatt (kontroll kérdések, visszatérő sorozatok) az egy vizsgálat során feltehető kérdések száma korlátozott, de általában a témához kapcsolódó kérdéseket az esetmegbeszélés során kiszűrjük és beillesztjük a vizsgálatba.

Betegség, magas vérnyomás, gyógyszer befolyásolja a vizsgálatot?

A vizsgáló pontosan meg tudja állapítani a normális mértékű idegesség, stressz okozta eltéréseket, valamint a tudatmódosító szerek által okozottakat. Mint ahogy a manipulációs próbálkozások is pontosan kimutathatóak a vizsgálat értékelésénél.

Általában a gyógyszerek nem befolyásolják a vizsgálatot, mivel az egészségi állapot fenntartására, javítására szedjük ezeket. A jó egészségi állapot kívánatos a poligráfos hazugságvizsgálat során.

Mindenképpen tájékoztassuk a vizsgálót a gyógyszerszedési szokásainkról vizsgálat előtt .

Mennyire pontos a poligráf?

A poligráfot az Egyesült Államokban fejlesztették ki, ott folynak az ezzel kapcsolatos kutatások is.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az egy kérdésre adott válasz esetében egy szakképzett vizsgáló a poligráffal 87-95 százalékos pontossággal meg tudja állapítani egy válasz igazságtartalmát.

Ez a ma elérhető legpontosabb eszköz az igazság megállapítására, vagy a megtévesztés kiszűrésére.

Az Egyesült Államokban a poligráf klasszikus alkalmazása alatt ellenőrzést értenek, vagyis a poligráfos vizsgálat eredménye az egyéb kételyek, bizonyítékok, állítások alátámasztásául szolgál.

Át lehet-e verni a poligráfot?

A kérdés felmerülése a filmeknek és kémregényeknek köszönhető,így érdeklődőink között is van, aki ezt megkérdezi, titkon reméli.

A poligráf a szimpatikus idegrendszer reakcióit méri, ami egy autonóm része az idegrendszernek és függetlenül működik a tudatos gondolkodástól. Például, a tüdő és a szív tovább működik akkor is, ha alszunk – ezen nem kell gondolni.

Ezek a rendszerek csak igen kis mértékben szabályozhatóak. Amennyiben valaki megpróbálja megváltoztatni ezeket a rendszereket (például légzés szabályozással) a képzett, tapasztalt vizsgáló ezt azonnal észreveszi.

Az APA (American Poligraph Association) által hosszú évek alatt mért eredmények azt bizonyítják, hogy mindenfajta manipuláció lényegesen könnyebben leleplezhető, mint amennyi energiába kerül a próbálkozás.

Nem állítjuk, hogy lehetetlen a vizsgálati eredményt elméletileg megváltoztatni, de véleményünk szerint átlagos intellektussal bíró vizsgálati alanynak hiteles poligráffal és vizsgálóval ez nem sikerülhet.

Mi a poligráfos eredmény?

Az eredmény a feltett kérdésre adott válasz igazságtartalma, amit a vizsgáló a vizsgálati lelet összegzésével állapít meg. Ez általában azt jelenti, hogy a feltett kérdésre felelt „igen”vagy „nem” őszinte igaz válasz volt.

Amennyiben a vizsgáló manipulációt észlel, az a vizsgálat szempontjából pozitív leletnek, azaz hazugságreakciónak minősül.

A vizsgálat négyszemközt zajlik. Előfordult már, hogy a vizsgált személy, kihasználva a helyzetet, könyörgéssel, egyéb anyagi előnyök kilátásba helyezésével rá akarta beszélni a vizsgálót az eredmény manipulálására. Ennek a legcsekélyebb jelére vizsgálónk azonnal abbahagyja a vizsgálatot, az eredmény manipulálásnak minősül!

Javasoljuk, hogy senki ne hozzon az egész további életét meghatározó döntést kizárólag a poligráfos eredmény alapján, egyéb további kiegészítő bizonyítékok, információ beszerzése nélkül.

Elfogadja a bíróság a poligráfos eredményt?

Amint fentebb is említettük, a poligráfos eredmény ellenőrzésre használatos. Egyéb bizonyítékokkal együtt figyelembe vehető, az ügyek jellegétől függően kisebb- nagyobb súllyal.

Magyarországon, mint ahogy általában máshol sem, közvetlen, egyetlen bizonyítékként nem vehető figyelembe. Közvetett bizonyítékként, kiegészítő információként azonban általában figyelembe veszik a bíróságok.

Fizetési feltételek

Az időpont foglalásnál nem szükséges előre fizetni. Kérjük azonban ezt a bizalmat viszonozni szíveskedjenek azzal, hogy amennyiben akadályoztatás merülne fel, jelezzék azt időben számunkra, hogy a lefoglalt időpontot felszabadíthassuk.

A megkezdett vizsgálatot minden esetben ki kell fizetni , akkor is, ha a vizsgálati alany hibájából az elmarad.

 

Lépjen kapcsolatba velünk »

 

Érdeklődésüket köszönjük!

 

hazugsagvizsgalat.hu

Írjon nekünk!

Referenciáink

ReferenciáinkÜgyfeleink teljes diszkréciónkra számíthatnak, ezért csak esettípusokat ismertethetünk.

Tovább...

A hazugságvizsgálat

HazugságvizsgálatIsmerje meg a hazugságvizsgálat technikáját.


Tovább...

Kapcsolat

KapcsolatAmennyiben hazugságvizsgálatot szeretne, keressen bennünket elérhetőségeink egyikén.

Tovább...